Gasztro/Utazás

Fű, fa, virág, vadak, kövek – Montia Spanyolország

Egy laza csapat

Ha az ember a világ nyugati felén jár, hozzá kell szoknia, hogy akár a legkisebb településen is talál egy olyan  éttermet, ami innovatív és magas minőségű élményt nyújt. A spanyol Montia ilyen hely.

Tényleg nagyon kicsi
És nagyon egyszerű

Escorial ugyan kis város, de nem éppen eldugott hely. A városkában található a király egyik grandiózus, lenyűgöző méretű palotája, ami a spanyol nagyság szép emléke. A városka vonattal megközelíthető Madridból és ha az ember már idejön a palotát megnézni érdemes egy vacsorát elkölteni. A város egy távoli szegletében találjuk a Montia nevű parányi, egy Michelin csillagos éttermet. Valóban aprócska kb. 16 ülőhellyel rendelkezik és a kis mérethez nagy eredetiség párosul. A Fine dining éttermek ugyan magas minőségű ételt szolgálnak fel, de az eredetiség nem feltétlenül sajátjuk. A legtöbb helyen az ételek egy adott időszak trendje szerint készülnek. Itt azonban egy nagyon következetes koncepció mentén, innovatív és élvezetes ételeket készítenek, amelyeket nem igazán lehet máshol enni.

Kecskevaj
Osztriga zöldítve
Pancetta levelekkel

A lényeg a természetközeliség. Erdőben, mezőn vadon termő alapanyagokat gyűjtenek és használnak amikor csak lehet. Állításuk szerint valójában járják az erdőt, keresik a különböző ehető leveleket vadspárgát, virágokat, gombát. Elég hitelesnek tűnnek, szimpatikusnak és egyszerűnek, a Michelin csillag ellenére. A legjobban az mutatja, hogy séf és csapata zárás előtt az étterem előtti lépcsőkön cigizgetett és lazult, amit nehéz elképzelni bármelyik jegyzett magyar étteremről, amelyekben többségében a túlzásba vitt formalitás dívik. Étlap nincs, borlap talán, de nem láttuk. Csak megkérdezik, hogy mennyit szeretnél enni, kicsit, közepeset, vagy nagyot, aztán várod a meglepetést. Ami meg is érkezik. Az étlap hiánya eléggé megnehezíti a leírást, mert a sok fura levél és virágocska nevét ennek híján egyáltalán nem tudom, pedig ezek elég lényegesek az egész szempontjából. A fantáziátokra bízom.

A fogások többségét köveken tálalják, vagy természetesnek látszó tényérokon. A már önmagában is ritka kecskevajat pedig egy szelet fatörzsön. A tálalás is természetközeliségüket hangsúlyozza. A fogások tényleg érdekesek. Osztriga chilivel, borral egy pesto szerű zöld szósszal és levéllel. A kocsonyát sonkából készítik, a spárgához mogyorókrémet és szarvasgombát adnak. A pancettát virágokkal, mentával egy levélbe csomagolva tálalják. A nyúl falatkát levélkén pihenő virágokkal és fűvekkel. A legérdekesebb étel, amit még soha nem láttam egy vaddisznó volt erdőben gyűjtött vadspárgával és szarvas csontvelővel, amit a szarvas csontjában tálaltak, nem csak érdekes volt és eredeti, de finom. A kecske vese kecske csülökkel sem mondható átlagos ételnek.

Az édességek is egészen meglepőek. Fenyőmagszósz kapor bodzafagyi bodza virágokkal. Hozzá enyhén erjedt pezsgős bodzaszörpöt adnak. A második édesség még talán ezen is túltesz. Egy piskóta köpenybe sütik bele a kefires répatortát répafagyival.

A borlap azonban nem az én világom. Csak természetes borokat tartanak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sem derítve, sem szűrve nem voltak és kén sincs bennük. Sokkal közelebb állnak egy alkoholos gyümölcsszörphöz, ami kicsit fura ízű, mint a borhoz.

Az egész élményt 195 euróért adták, minden fogáshoz borral. A budapesti Michelin árakat nézve ez egy nagyon olcsó és a közhelyektől nagyon távol álló vacsora volt és mindenkinek nagyon ajánlom.

admin

Recent Posts

Az igazi gasztrokaland Tatán kezdődik – Platán étterem

Tengeri süllő, tök, brokkoli Sokan vágynak gasztrokalandokra, elképzelik, hogy végigjárják Ázsia kis piacait vagy az…

5 év ago

Egy leszbikus szabadon lenézheti a hetero nőket?

Melegek nélkül nem nyerhet egy csapat.” Ennek csak a hetero nőket lenéző olvasata van. Continue…

5 év ago

Az Európa eszme vége

Az EU belső egyeztetése a fogolydilemma játszma szerint annak kedvez, aki csalni akar, a támogatások…

5 év ago

A következő Michelin csillag Budapesten – Textúra étterem

A Borkonyhások biztosra mentek! Csináltak egy szép és jó éttermet a korábbi sikeres koncepció mentén,…

5 év ago

A valódi kínai modell – Az embertelenség kollektív individualizmusa

A kínai modellt alapjaiban érti félre a világ. Az nem a központosítástól hatékony, hanem a…

5 év ago

Az anticeleb konyha – Csalogány 26

Van egy étterem, ami legjobbak között van, mégsem áradoznak róla blogokon, nem a trendi társaság…

5 év ago