Categories: UpSideDown

Bontsuk le a lakótelepeket!

Egyszer egy 3. kerületi ingatlant néztem, aminek orosz tulajdonosnője pikírten megjegyezte ”és este szép a kilátás” A gyönyörű domboldalon épült lakásból, ugyanis a lakótelepekre lehetett látni. Mindannyian a pokolba kívánjuk ezeket a házakat, még sokan azok közül is, akik benne laknak. Mégis a kormány újabb brutális összegeket akar felújításukra költeni. Pedig nem lenne érdemes. A jövő demográfiai trendjei nem tesznek szükségessé ennyi lakást az országban. Túlkínálat alakul ki középtávon és ennek a lakótelepek esnek először áldozatul. 2020 után indul meg a lakosságszám első erőteljes csökkenése és több tízezer lakás válhat fölöslegessé. Ez komoly ingatlanpiaci áresést okozhat. A lakótelepek esetében már amúgy is komoly gondok vannak. Egyes helyeken, szinte eladhatatlanok voltak a lakások már a válság előtt is. Ez a jövőben csak gyorsuló ütemben folytatódik. A lakásárak csökkenése a legszegényebb réteg beköltözését eredményezi majd, ami spirálszerűen tovább csökkenti az árakat.

 

30 év múlva olyan helyzet áll majd elő, mint ma a kelet-magyarországi falvakban, ahol eladhatatlan ingatlanokban, házfoglalóként mélyszegény tömegek élnek. Csak újabb mélyszegények települnek be, az ingyen ingatlan miatt. A lakótelepek is lakásfoglalók otthonaivá válnak, mivel semmilyen kereslet nem lesz az ottani lakások iránt.

 

A lakótelepek azonban nem az ország keleti végén, hanem Budapest szívében vannak és ez komoly konfliktusforrást jelent majd.

 

Ezért nem érdemes már ma sem egy fillért ezekre költeni. Hosszabb távon le kell bontani őket. Az állam ezért jobban tenné, ha elkezdené felvásárolni az eladó lakásokat és bérlakáspiac erősítésére használná azokat. Ez jót tenne az itt élőknek is, mert a kereslet felértékelné lakásaikat, és olyan áron tudnák eladni őket, hogy máshol tudjanak venni valamit. Amikor egy ház nagy többsége az állam tulajdonába kerülne, lebontaná azt és normális élhető, sokkal kisebb lakásszámú ingatlanokat építene a helyére.

 

Így csökkenteni lehetne a lakáspiacra nehezedő majdani túlkínálati nyomást és megakadályozni lakótelepek gettóvá válását.

 

Ezt persze egy szoci kormány soha nem teszi meg, mert a szavazóköri adatok egyértelművé teszik, hogy a lakótelepek léte számukra kedvező.

 

admin

Recent Posts

Fű, fa, virág, vadak, kövek – Montia Spanyolország

Egy laza csapat Ha az ember a világ nyugati felén jár, hozzá kell szoknia, hogy…

5 év ago

Az igazi gasztrokaland Tatán kezdődik – Platán étterem

Tengeri süllő, tök, brokkoli Sokan vágynak gasztrokalandokra, elképzelik, hogy végigjárják Ázsia kis piacait vagy az…

5 év ago

Egy leszbikus szabadon lenézheti a hetero nőket?

Melegek nélkül nem nyerhet egy csapat.” Ennek csak a hetero nőket lenéző olvasata van. Continue…

5 év ago

Az Európa eszme vége

Az EU belső egyeztetése a fogolydilemma játszma szerint annak kedvez, aki csalni akar, a támogatások…

5 év ago

A következő Michelin csillag Budapesten – Textúra étterem

A Borkonyhások biztosra mentek! Csináltak egy szép és jó éttermet a korábbi sikeres koncepció mentén,…

5 év ago

A valódi kínai modell – Az embertelenség kollektív individualizmusa

A kínai modellt alapjaiban érti félre a világ. Az nem a központosítástól hatékony, hanem a…

5 év ago