Az iskolai lopástól a brutális gyilkosságig

Mennyiben tehető felelőssé a közoktatás az elszaporodó bűnözésért? Felelős-e az iskola azért, hogy egyre többen eleve szubjektíven, egyéni ízléshez és értelmezéshez mérten tágítják a Büntető törvénykönyv paragrafusait?

Közhely, de le kell szögezni, hogy az iskola sok gyerek esetében szinte az egyetlen olyan hely, ahol a viselkedés általánosabb szabályait megtanulhatja. Kutatások garmada beszél olyan brutálisan elszegényedett, generációk óta munkanélküli családokról, ahol a szülők a segélyek megszerzésén túl társadalmon kívülre helyezték magukat.

Ezért fontos a cikk elején feltett kérdés. Amennyire egyszerűnek tűnik rá a válasz, annyira sokrétű is. Komoly szociológiai felmérésekre van szükség, melyek egy része elkészült már, „csak” össze kellene rendezni őket a megfelelő szempontok szerint, más részük még hiányzik. Hasznosítani kellene őket a közoktatással, pedagógusképzéssel, mind a bűnmegelőzéssel foglalkozó szakembereknek, és ezek alapján újra kell(ene) gondolniuk a jelenleg elfogadott oktatásfilozófiát. A különböző szervek és intézmények közti együttműködésre jó példának tűnik A fiatalok biztonsága – a jövőnk zálogacímmel indított bűnmegelőzési szeminárium, mely a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Szegedi Tudományegyetem az idei félévben indult közös projektje.

Mik a problémák?

Ha a jelenlegi közoktatási irányvonalakat eminensen követő iskola egyre inkább a tolerancia, az elfogadás irányába tart, s nem alakítja ki a büntetés-jutalmazás reflexeit, akkor az iskolai oktatás nem erősíti a társadalom törvényi módon szabályozott és íratlan szabályokon alapuló működését. A társadalom ugyanis nem toleráns azokkal szemben, akiknek viselkedése megzavarja, megnehezíti a normális együttélést (pl. egy társasház lakóközössége, egy utca vagy kistelepülés lakóinak közössége stb.). Még kevésbé akkor, ha ellehetetleníti. Ide értve azt is, ha ez a viselkedés adott közösség tagjai számára bármilyen módon és mértékben csökkenti a szubjektív biztonságérzetet, ennek minden lehetséges következményével együtt.

Ha az iskola ennyire társadalomidegen, akkor a falain kívül, vagy az iskola elvégzése után nagyon nehéz a munkán alapuló, békés egymás mellett élés normáit a rossz mintákhoz szokott egyénnel elfogadtatni.

Sajnos ki kell mondani, hogy az oktatáspolitika elmúlt évtizedének iránya felelőssé tehető azért, ha valaki eleve szubjektíven, egyéni ízléséhez és értelmezéséhez mérten tágítja a Büntető törvénykönyv paragrafusait. Ha valakinek az iskola házirendje csak egy időnként akadékoskodó, fáradt arcú felnőtt pattogását jelenti, s a büntetés vagy röhejesen komolytalan, vagy fizikai erőszakkal megtorolható (ld. a tanárnőjét bordán rúgó szécsényi diák vagy a Mátyás téri verekedésben végződő hógolyózás vagy a VIII. kerületi megvert fizikatanár esetét stb.), akkor számára mekkora komolysággal fog bírni egy Btk. vagy egy általános együttélési-erkölcsi norma?

Vegyünk egy példát

Ha valaki szabadon és iskolai büntetés nélkül elveheti padtársa táskájából annak parizeres szendvicsét, akkor később sem lesz különösebb averziója a szomszéd terményeinek éjjeli eltakarítása ellen – mind a kettő lehet ún. „megélhetési bűnözés”. Ha pedig értetlenkedő padtársát egy kicsit meg is kell bokszolnia, hogy az a hülye felfogja: az ő korgó gyomrának nagyobb szüksége van arra a szendvicsre (és ezt különösebb büntetés nélkül meg is teheti), akkor más helyzetben sem jelent neki gondot baseballütővel tarkón küldeni az üres veteményesbe érkező háztáji termelőt. Súlyát veszti már egészen korán, s már egészen apró „diákcsínyek” szintjén a bűn és jogos büntetés rendszere.

Ha pedig egy ilyen diák rendszeresen az apja vagy a családja segítségét kéri bizonyos problémás ügyei megoldásához, akkor az ő mintájuk épül be a személyiségébe, s a megfelelő pillanatban minden különösebb teketória nélkül alkalmazza is majd azt. A „nagyok” példáján felbuzdulva, őket utánozva egy gyerek bármelyik nap megkéselheti az őt fegyelmezni próbáló pedagógust. Ezekre az esetekre persze azonnal és nagy lelkesedéssel rákap a média, különösebb eredmény nélküli botrányt kavar, amíg máshogy nem tudja rendezni a hangsúlyokat (cigányozás, rasszizmus, toleranciahiány stb.). Ha ez így folytatódik, akkor nem kell már sokat várni az első iskolai leszámolásig. S egy ilyen esetben ki lesz a felelős? Hiszen a rendszer megfelelő szintjén, képességei és legjobb tudása szerint mindenki csak tette a dolgát, végrehajtotta az utasítást.

6 Comments

 1. Ez a karton bor úgy látom alap. Mondjuk megértem…:)
  A zipp.hu-t meg berakom az aboogy-mba, hátha lesz belőle valami. Még ha INDEXKOPPINTÁS is. 🙂

 2. @millesei: Hát azt garantálhatom, hogy nem belső emberek írják a kommenteket. Én most ott fogok írni és néhány régebbi írásom aktuálizálva megjelenik majd ott meg újak is. Sőt ennél szorosabb is a kapcsolat. Annyi erőforrás ott még nincs, hogy bárki kommentelni tudjon. Csak egy Paldani nevű saját komment volt. Persze tudom, aki lop az hazudik is. De hát ez azért nem lopás, hanem pimaszság, amiből lesz még jó néhány. A giga pénzeszsák és a Ludas Matyi. Persze Ludas Matyi csak a mesében győz.

 3. Nem volt erőm végigolvasni a cikket, de legörgettem az aljára, és elolvastam a kommenteket. Hát…az első két hsz után nekem is az jutott eszembe, hogy ennyire nem lehet nyalógép valaki, úgyhogy biztos kollégák kommentelnek. De látom más is erre a következtetésre jutott. És ezek után asszem nem is fogom elolvasni.
  zipp.hu: addig oké, hogy jobb legyen, mint az index, és az is oké, hogy nem koppintás hivatalosan, de nem igaz, hogy nincs valaki, aki összedobna neki egy MÁSMILYEN dizájnt! Mi ennek a célja egyáltalán?

 4. @Magyarország21: igen, tudom. de ott a szerzőket rúgták ki és ők vitték a szellemi terméküket. az egyiküket ismerem is.

  de ez esetben (zipp vs. index) ez irreleváns szerintem.
  vagy a zippesek is kirúgott indexesek, akik perben állnak, hogy saját szellemi terméküket védjék?
  vagy tolvajtól lopni nem szégyen? 🙂

  mégegszer: a post ettől függetlenül nagyon tetszik, a többivel együtt. gratula.

 5. @gaijin: Tudod hogy indult az index? Az internetto-tól jöttek el és hoztak mindent. Dizájnt stb. Az internetto tulajdonosa beperelte őket és vesztett. No persze ez nem ment senkit. Tolvajok vagy csak viccesek vagy vicces tolvajok.

 6. nem rossz cikk.
  de Hixx már két posttal korábban szóvátette, hogy a zipp.hu designja az indexről való.
  a post pedig éppen a lopásról (is) szól.

  hogy van ez?

Comments are closed.