Lehetséges, hogy Ferenc pápa valamit rosszul csinál?

Tudom, hogy a pápa tévedhetetlen, de mintha valamit mégis rosszul csinálna, mert a Klub rádióban egyre többet hivatkoznak rá, hogy ezzel kritizálják a reális európai politikát. Érdemes gyanakodni, ha az egyház ellenségei hirtelen a pápát kezdik véleményük igazolására használni. Elég kínos ez egy olyan helyzetben, amikor az európai kereszténység épp komoly veszélyben van.
Az egyház több ezer évre tervez, ezért általában nem szokott világi trendeknek behódolni. Tudják, előbb utóbb minden hóbort véget ér. Amire ők alapoznak, azok örök emberi értékek, amik nem változnak, még ha néha el is fedi őket a divat, vagy egyes rendszerek rövidlátása. Ezért aztán azok a szellemek, akik ma a Klub rádióban szörnyülködnek a világ dolgainak folyásán az elmúlt évtizedekben rendesen küldték az egyházat. Maradi, pedofil, előítéletes, meg hasonló nagy népszerűségnek örvendő jelzők hangzottak el vele szemben. Az utóbbi időben, azonban fordul a szél. Ferenc pápa, a főklerikálist egyre többet idézik és hivatkoznak rá, mint tekintélyre. Nemrégiben a nap kérdéseként, Ferenc pápával kellett egyetérteni hallgatóiknak. (Hova jutott a világ kérdezhetnénk jogosan?) A pápa ugyanis éppen a nyitott határokat és a befogadást támogatta. A rádió minden munkatársa azonnal fel is iratkozott a pápa instagram oldalára, mert ez is van már, a minden idők legmodernebb pápájának. Talán idén azt is megéljük, hogy az MSZP delegációt küld Vatikánba a húsvéti ünnepségek alkalmából és a téren ott tombolnak majd a a katolikus hívek között.
Egyre másra szaporodnak az esetek, amikor az európai baloldal egyetért a pápával. Ha én lennék az egyház, meglehetősen aggasztana, hogy öröktől való ellenségei hirtelen ünnepelni kezdik. Ők ugyanis  nem változtak, pont úgy látják a világot, ahogy eddig, csak épp politikai céljaikra használják az egyház szavait. Arra, hogy hatalomra jussanak és aztán minden erejükkel az egyház gyengítésén munkálkodjanak. Szóval nem ők változtak, a pápa csinál valamit nagyon másként. Nem egyházellenességből, inkább az egyház védelmében mondom, ha a Klub rádióban Bolgár György immár rendszeresen a pápára hivatkozva küldi a konzervatív gondolkodást az gáz.
A Bolgár Gyurik az egyházellenesség letéteményesei. Amit, pedig képviselnek, az egy pillanatnyi hóbort az emberiség történetében, a 20. század második felének hiedelemvilága. A határok nyitottsága, a különböző kultúrák békés egymás mellett élése, a befogadás, a másság kultusza, piedesztálra emelése, a nők férfivá tétele, a férfiak nővé tétele. Ezek az általuk képviselt formában irreálisak, túlhajtottak, az emberi természettel össze nem egyeztethetők, még ha sok érték is meglapul bennük.  Ennek megfelelően az általuk propagált formában nem is léteznek majd néhány évtized múlva, újra egy marginális szubkultúrává válnak.

A katolikus egyházra nem jellemző, hogy egy 50 éves hóbortnak, behódolna, hogy saját ellenségeinek szolgáltatna érvanyagot barátai legyőzéséhez. Ma mégis valami hasonló történik. Ferenc pápa megnyilatkozásai ujjongást váltanak ki Bolgár Gyuriéknál, nincs mese, sok esetben a pápa tényleg az ő szájuk íze szerint beszél. Amit mond, közel áll az elmúlt évtizedek hiedelemvilágához. Akkor fordult az katolikus egyház ebbe az irányba, amikor ez a világ éppen kezd darabjaira hullani és egyre nehezebben állja ki a valóság próbáját. A világban konzervatív fordulat zajlik. Ez lassú lesz, de a végén azok a hiedelmek, amikre az elmúlt évtizedek épültek alaposan átalakulnak és feloldódnak egy új realistább értékvilágban. Nem akarok tanácsokat adni a katolikus egyháznak, de a keresztény kultúra Európában, éppen komoly veszélyben van, a Közel-Keleten meg most irtják ki a keresztények maradékát. Érdemes lenne átgondolni, kell-e a kereszténység ellenségeinek rendszeresen érvanyagot szolgáltatni. De mivel a pápa tévedhetetlen, nyilván én látok valamit nagyon 

2 Comments

  1. hivatkozásaik… gondolatokra… fotókra.. írásokra…
    mindig csak az igazság fele
    pont így Ferenc pápát idézve is

  2. Egyébként a pápa CSAKIS akkor tévedhetetlen, amikor hit és erkölcs dolgában hivatalosan megnyilatkozik, nem minden szavában!

Comments are closed.