Minden taxis Uberezzen!

Újra fellángolt az Uber vita. Aki próbálta az Ubert, rendszerét, tudja, az utas, a söfőr és az állam is akkor járna legjobban, ha minden taxis Uberezne. Vagyis maradjanak a taxik, de könyörgöm, használják az Uber rendszerét.
Nem akarom azzal nagyon gáz poénnal kezdni, hogy Uber über alles, mert már biztosan rengetegen elsütötték, de hát így van. Uber, Über alles. Felejtsük el a taxisok rinyálását és minden más szempontot csak azt nézzük mi kényelmes, átlátható és biztonságos az utasnak, mi adja a leghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb közlekedési módot és mi adná a legnagyobb kontrollt az adóhatóságnak és mindenki másnak és azonnal látni fogjuk, az Ubernél nincs jobb. Nem betiltani, hanem támogatni kéne, azzal a minimális változtatással, hogy csak sárga taxival lehessen regisztrálni és az Uber csak magyar cégen, magyar adószámmal szolgáltathasson. Ezzel járna mindenki a legjobban.
Lássuk az előnyeit.
1.       Az Ubert csak okos telefonos, vagy számítógépes appon keresztül lehet hívni. Soha nem utazhatsz olyan sofőrrel, akinek nem tudod a rendszámát, autója típusát, nevét és telefonszámát. Minden sofőr minden fuvarnál visszakereshető. Nem történhet meg olyan, mint egy ismerősömmel, aki ittasan ment haza, de nem volt nála elég pénz, fel kellett érte szaladnia, de a sofőr kérte hagyja addig ott 150 ezret érő Iphone-ját. A taxis stílusosan megvárta még visszahozza a pénzt, majd a pénzzel és a telefonnal együtt elhajtott. Ilyen soha nem eshet meg Ubrerrel két okból. Csak bankkártyás regisztráció után utazhatsz, ezért nincs készpénzforgalom. A sofőr ellenben visszakereshető.
2.       Valahova hívsz egy taxit és nem tudod pontosan mikor és pontosan hova érkezett meg. Vagy mikor kimész, az óra 1000 ft-ot mutat, mert szerinte ő már itt vár 10 perce. Nincs esélyed az ellenkezőjét bizonyítani. Az Uber estén pontosan tudod mikor és hova jött a sofőr. Pontosan látod a mobilod térképén, hol tart, hol áll, ha esetleg nem ott ahol kéne könnyen megtalálod. Öt perccel az érkezés után indíthat, amit könnyen tudsz ellenőrizni és a központ is pontosan látja, hogy így volt-e.
3.       Az Uberrel mindig a legrövidebb utat járod be, kivéve, ha te kéred, hogy térjen el tőle. Ott ugyanis a GPS adja fel az útvonalat, amit a saját telefonodon követhetsz. Előre tudod a közelítő árat. Nincs trükközés, nincs megtekert óra, nincs kamu útvonal.
4.       Úgy tudsz küldeni pl. nagyanyádért autót, hogy neki nem kell azzal foglalkozni, hogy bogarássza a pénzt, nem verik át, nem adnak neki rosszul vissza, mert a Te kártyádat terhelik meg. Ez nagyon hasznos sok olyan eseten, amikor másnak rendelsz fuvart, de te akarod fizetni.
5.       Nagyanyádat nem utaztathatja körbe a taxis, mert pontosan látod az appban, hol tart. A nagyinak nem kell 10 percet várnia a ház előtt az esőben, hogy megjött-e a taxi, mert pont akkor küldöd le, amikor már ott van és pontos meg tudod mondani neki hol áll a kocsi, milyen a színe, mi a rendszáma. Nem kell a nagyinak bolyongania.
6.       És egy fantasztikus, utolérhetetlen funkció. Ha nem akarsz egy szót sem kell a sofőrhöz szólnod, nem kell a hülye sztorikat, a politizálást hallgatni, még azt sem kell megmondanod hova mész, mert az appba beírod a címet és annyi.
7.       A taxisok, akik nem tartoztak a legszorgosabb adófizetők csoportjába azzal érvelnek, hogy az Uber adócsaló. Ami igaz az igaz, nem fizetnek itthon túl sok adót, azonban a rendszerük tökéletes ellenőrzésre teszi alkalmassá. A NAV álma lenne, pusztán annyit kéne előírni, hogy magyar cégen keresztül legyen csak használható. Ez jobb, mint a NAV-ba bekötött pénztárgép, mivel nincs kiskapu, mindenki kártyával fizet, nincs lehetőség, hogy valaki ügyeskedjen, mert appon rendelt fuvart csak azon keresztül lehet fizetni. A személyszállításból az adóbevételek jelentősen növekedhetnének használatával.
8.       Hatékonyabb, környezettudatosabb közlekedést tesz lehetővé, mindig a legközelebbi autót kapod, mindig a legrövidebb úton mész, nem kell cirkálni a taxisnak, akár otthon is ülhet, vagy kávézhat. A telefonján látja, hogy hívták. Beül és megy. Kevesebb szennyezés, kevesebb forgalom stb.

 

Mi kell még? Vannak persze gyengéi az Ubernek is, ezek abból fakadnak, hogy nem egyenlő szabályokkal méri a két csoportot. De ez azért van, mert a taxis szabályozás meglehetősen szigorú. Igazából ott lett elrontva minden, hogy túlszabályozták a taxikat és túl drágává tették. De még ha a szigorú szabályokat megtartjuk, akkor is sokkal jobb lenne inkább egy Uber típusú rendszerrel összefogni a taxisokat, mert mindenkinek ez lenne a legjobb. Persze ennek nem kéne magának az Ubernek lennie, csak a rendszere.