Putri áthelyezési program

Hír:
Ötvenmillió forintot nyert a Somogy megyei Zákány a szociális tárca
pályázatán arra, hogy felszámolja a község romatelepét . A tervek szerint öt
házat vennének a faluban, ide költöztetnék a zákányi telepen élő négy roma
családot.
Forrás: nol.hu
Sokaknak erről az jut eszébe, hogy miért adnak vajon ingyen lakást romáknak, ha a lakosság többségének nem adnak. Jogos kérdés, én mégis azt mondom, nem az ingyen lakással van a gond, mert ennél sokkal többet érne a cigányság felemelése, mint néhány ezer ingyen lakás.
A gond, hogy ezzel nem segítünk semmit. A környezet persze visszahat az emberre, és ha jobb házban lakik biztosan kicsit normálisabban viselkedik. Az elmúlt 30-40 évben azonban láthattuk ezekkel az akciókkal egy picit sem tudtunk közelebb jutni a célhoz. Lakótelepi és egyéb lakásokba költöztetett cigányság nem integrálódott, nem kezdett el dolgozni, kultúráját nem változtatta. A felszedett és eltüzelt padló, a kiszedett és eltüzelt ablakkeret, a szoba közepén megsütött kisrágcsálók mindennaposak voltak gyerekkoromban az ilyen próbálkozások nyomán.
A putri sor nem véletlenül alakul ki. Ez természetes folyamat, mindenkinek vannak preferenciái és diszpreferenciái lakókörnyezetével kapcsolatban. Mindenki a saját kulturális környezetében érzi magát a legjobban, ezért azt szeretné, ha szomszédai ilyenek lennének. Ez igaz a cigányságra és a magyarságra is. Azért kerül a falu szélére a cigánysor, mert ott voltak a legolcsóbb házak és így zavarta a két eltérő kultúra egymást a legkevésbé. (Emlékeztetnék Schelling sakktáblájára)
A putrik felszámolása csak újabb putrik keletkezéséhez nyitja meg az utat a többi tényező változatlanul hagyása mellett. Nem putri felszámolás, csak áthelyezés. Vagyis, ha nem változtatjuk meg munka és higiéniai kultúrájukat, erkölcseiket nem tettünk semmit, csak adtunk néhány évet, amíg az új ház leromlik egy putri szintjére. Nem tettünk mást, mint a putrikat behelyeztük a falu belsejébe, pedig azok a falu szélére valók.
Ezzel elértéktelenítettük a falu belsejét, néhány évtized múlva a környező házakban nem lakik senki vagy ott is csak romák és a falu addig megszokott élete felbomlik és romlásnak indul. A romák szomszédjainak házai elértéktelenednek, így nem csakhogy ingyen adtunk házat a romáknak, de mástól elvettük a saját háza és élete értékét. Mit tesznek ezek a családok? Elköltöznek még most azonnal vagy elhiszik azt az álszent képmutatást, hogy ettől megváltozik a beköltözött romák életvitele? Tudjuk nem fog, mert nincs rá egyetlen pozitív példa. Ez csak arra jó, hogy bizonyos emberek és hivatalok lelkiismeretét megnyugtassa, hogy ők megtették, amit lehet, de nem visz egy lépéssel sem közelebb a megoldáshoz, csak tönkretett egy újabb falu életét.
Legtöbben békés és valódi megoldásokat szeretnénk, de ezek a lépések az ellenkező irányba visznek, feszültséget szítanak és rontják a helyzetet. Akik ezt teszik, mielőtt folytatják a programot, meg kéne vizsgálják az eddigi eredményeket és ha látszik, hogy megéri ezt csinálni, akkor folytassák, ellenkező esetben hagyják abba és fordítsák másra a pénz. Nem mernek ilyen vizsgálatokat végezni, mert tudják, az eredmények kiábrándítóak lennének, úgy mint az integrált oktatás esetében. Ezért inkább behunyt szemmel csinálják tovább.

2 Comments

 1. Azt gondolom, hogy ez a mostanában reklámozott "putritlanítási" koncept az utolsó, erőtlen próbálkozása ennek a semmirevaló MSZP-SZDSZ kormánynak. Ők is tudják, hogy csak ártanak vele, de többre nincs eszük, mellesleg az idejük is lejár. Ugyanakkor valamit tenni kell, mert nagyon nagy a nyomás a közvélemény részéről, és jól fog majd hangzani a választási kampányban, hogy "hatalmas program indult be a cigányságért, melynek eredményei évek múlva érnek majd be…"

  A tervet szerintem ha van egy kis eszük a polgármestereknek, helyi szinten fogják elkaszálni, ahhoz hasonlatosan, ahogy a türelmi zónák kijelölése is lebeg legalább egy évtizede. Annyira hülye egy helyi vezető sem lesz, hogy a nyomorba és a káoszba taszítson egy működő településrészt.

  Mert az világos, hogy egy új háztól a "népes család" hirtelen nem fog változtatni életvitelén, sokkal inkább az épületet és a környezetet próbálja majd a saját képére formálni.

  Mondjuk azt nem tudom, hogyan képzeli ezt az állami vezetés? Csak úgy odaadják, aztán kész? Én biztos úgy csinálnám, hogy oké, kaptok egy felújított házat, de ezt és ezt tenni kell érte: (hosszú lista a kert gondozásától a gyerek iskolába járatásáig). Azután havonta hatósági rovancs, elleneőrzés, ha valami nem stimmel, hiányzik, mocsok van, esetleg lázonganak a szomszédok, akkor azonnal lehet visszatakarodni a putriba, ahonnan ki lettek véve.

  Sokkal jobb volna egy másik megoldás, melynek alaptényezői:
  1. Azt a településrészt rendbe rakni, ahol már úgyis élnek a romák,
  2. Ők maguk, a saját erejükkel rakják rendbe, és az állam csak az esetleg szükséges építőanyagot adná.

  Állítólag a cigányok nagy része az építőiparban dolgozott (dolgozna), és sokan köztük "értékes, régi mesterségek" tudója. Nosza, rajta, nem kell drága gépekkel ásni az árkot, a kerítés alapot, nem feltétlenül kell gépekkel planírozni a kerteket, egyengetni az utakat. Kell néhány tökös hatósági építésvezető (testőrökkel), aztán kezdődhet a munka! Biztos jobban meg is becsülnék a népek azt, amit maguk építettek, nem pusztítanák el hetek alatt.

 2. 20 millás házat minden cigánynak!
  Két év alatt úgyis lelakják, és akkor majd valami szerencsétlen magyar család megveheti kölcsönből, hogy aztán azt fizessék életük végéig…

Comments are closed.