Király kávé Budán! – Rex Cafee’

A könny és a tenger sós, a csók és a cseresznye édes, a citrom és a vesztesek képe savanyú, a bánat és a kávé keserű. Ellentmond a józan észnek, hogy a kávé savanyú legyen, márpedig a divat ezt akarja elhitetni velünk. Én nem tudom elfogadni, hogy a divat mondja meg, hogy ki vagy!

Miért szeretem az olasz kávét?

Pár éve „Szicília alsón” az isten háta mögött autóztunk egy mellékúton és nagyon vágytunk egy kávéra és egy Proseccora. A következő aprócska faluba betértünk, reményekkel telin. A főtéren minden zárva volt, de kiderül a falu szélén egy mellékutcában van nyitva egy kávézó. A falu végén egy mellékutcában? Nem sok jóra számítottunk. Az aprócska kávézó azonban bebizonyította, hogy nem véletlenül híres az olasz kávé. Olyan modern és gyönyörű kávégép fogadott bennünket, ami nálunk csak az Four Seasonshoz hasonló helyeken látni. Ráadásul egyszerre 8 kávé főzésére alkalmas kivitelben. A 80 centért adott kávé kifogástalan volt és természetesen egy soha nem hallott brandből főzték, Olaszországban ugyan százával vannak aprócska, de fantasztikus kávémanufaktúrák. A kávé fogyasztása alatt végig arról beszélgettünk, hogy mennyi kávét kell innia itt a falusiaknak, hogy ezt a gépet megérje fenntartani? De hát megisszák és fenntartják.

A divat mondja meg, hogy ki vagy?

Ezért van, hogy próbálkozom, próbálkozom ugyan, de minden hiába! Nem találom meg a kávé örömét a világos pörkölésű kávéban, ami ma elönti a kávézókat. Pedig a divat miatt ezt kéne innom, én azonba nem akarom megadni magam a divatnak. Ezek a kávé lágyak, savanykásak, inkább egy gyógyteára emlékeztetnek, mint az igazi kávé élményre. A kávészemek világosak, felületük matt és kisebbek is mint az olasz.

Az olasz kávé ezzel szemben már kívülről is gyönyörű. Fényes, sötét, olajos, nagyobb, mint a világos kávék, mert a pörkölés során növekszik a térfogata. A pörkölés idejét éppen a méret növekedése szabja meg. A második repedésnél állítják le, amikor a belső olajok már a felszínre jöttek. Erősebb és intenzívebb az íz és illatvilága, de nagyon alacsony a savtartalma és bármilyen furcsa is a koffeintartalma is kevesebb. Valószínűleg ezért tudnak az olaszok olyan sokat inni belőle. Sajnos Magyarországon kevés helyen lehet a kisebb kávémanufaktúráktól származó kávét kapni, vagy inni. Ezek pedig nagyon mások, sokkal markánsabbak, még olaszabbak, mint a nagy cégek kávéi.

Rex és milk

A helyzet Budán sem sokkal jobb. alig találni ilyen kávézót. Szerencsére a Zsigmond térnél van egy kávézó, a Milk cafe, https://goo.gl/maps/Arn7RncChor ahol a kézműves olasz kávék szerelmesei igazi olasz ízeket találnak. A kávé, ami náluk kapható a Rex Caffe’. Ami önmagában egy legenda. A velencei manufaktúra egy kávézóból indult, onnan kapta nevét is. A kávézó az 50-es években Velencében a Cannareggio kerületben a kávé szakértőinek és szerelmeseinek találkozó helye volt. A Rex könnyed, de erős aromájú és a Milk ugyan nem egy csili-vili elegáns kávézó, inkább laza, kicsit fanky, családias, de a kávédat nagyon szakérő módon készítik el, odafigyelve minden csészére. Bármilyen furcsa is, annak ellenére, hogy vadászom az ilyen helyeket nem ismerek a városnak ezen a részén másikat, ahol ilyen minőségű olasz kávét lehetne kapni.

Van sok jó hely, ami hangulatos, esetleg jó az étel, de ahol a Velence vagy Szicília alsó kávéjának hangulatát megkapnád és nem a savanyított kávé kultuszát találnád nincs.

Itt a weboldaluk: https://www.milkcafe.hu/

Milk CafeBudapest, Bécsi út 1, 1023

https://goo.gl/maps/iBX5WMqEEnG2