Miért nincs forradalom?

Nálunk minden megtörténhet (kivéve persze bármi pozitív). Egy dolgon csodálkozhatunk csak. Miért nem söpri el a nép ezt az egész kutyakomédiár, miért nincsenek tömegek az utcán és miért nem buktatják meg a kormányzatot?
Ennek több oka van, de sajnos ezek mind összefüggenek.
Az egyik legfőbb, hogy ez egy nyugdíjas és rokkant ország. A fiatalok aránya rendkívül alacsony és hát a nyugdíjasok és rokkantak ritkán csinálnak forradalmat.
A másik ok, hogy még nem elég rossz az embereknek. Mivel még nem tettünk semmit, hogy az országban ne lehessen teljesítmény nélkül élni, ezért még igazából nem fáj senkinek. A kasszában még van némi pénz, még élhetünk egy rendes dzsentri országhoz méltón. Paradox módon az elégedetlenség hiánya éppen azt jelzi, hogy rossz úton vagyunk. Amikor jó útra térünk, és lesz elégedetlenség, azt jelzi majd, nem értettük meg valódi érdekünket.
A tunyaság egyik legfőbb oka azonban, hogy nem mutat senki kiutat. Nehéz úgy lázadni, hogy azt mondjuk ebből elég, ha nem tesszük hozzá, merre tovább. Nincs forradalom a barrikád tetején álló vezetők nélkül, akik feltartott zászlóval mutatják merre kell menni. Itt azonban senki nem mutat utat. Nem tudjuk ez azért van, mert senkinek nincs a tarsolyában egy jövőkép vagy csak taktikázik. Én hajlok arra, hogy ha valakinek lenne egy reális jövőképe, azt fel is mutatná, és ha nem mutat fel ilyet, akkor talán nincs ilyenje, vagy nincs meggyőződve realitásáról.
Egy félreértést azonnal tisztázni kell. A mostanában divatos közgazdászok által kreált gazdasági programoknak semmi közük a jövőképhez. Ezek nem társadalmi célokat fogalmaznak meg, csupán gazdasági intézkedéseket. Olyan jelszavakkal senki nem megy az utcára, hogy le az EVA-val vagy csökkentsük az elvonási szinteket.
Rendes társadalmi célok kellenének. Nem megszorítás kell, hanem olyan rendszer, amely fejlődőképes országot eredményez. Nem azért kell csökkenteni a szociális juttatásokat, nem azért kell szigorítani a nyugdíjazás feltételeit, mert a költségvetésnek erre van szüksége, hanem mert a társadalomnak kell ez. A jelenlegi juttatási szint munkanélküliségre, a nyugdíjazási rendszer pedig nyugdíjasságra ösztönöz. Ez nem jó a társadalom, de az egyén szempontjából sem. A munkanélküli vagy nyugdíjas lét nem egyenértékű az aktív dolgos élettel. Innen nézve, ezek társadalmi célok és ehhez hasonlókat kéne egy hiteles politikának felvázolnia.
Végre ki kéne álljon valaki és célokat felmutatni és biztos vagyok benne, hogy követnék. Akkor lenne értelme elsöpörni a jelenlegi bagázst.

4 Comments

 1. @Andre Kostolany: Sajnos igazad van, csak valami tragédia tudná az embereket észhez téríteni, de valódi tragédia nem lesz, inkább lopakodó tragédia van. Mindig csak annyival rosszabb, ami még épp elviselhető. Egyszer aztán ott vagyunk a gödör alján. Igazából menekülni kéne innen, de nincs hova.

 2. Már az is hiába, hiába a jó cél, mellyel kiáll valaki és utat mutat. Annyira el van tunyulva, butulva, ostobásodva a társadalom minden rétege, hogy itt már nem segít semmilyen jó szó.

  Egyrészt nem értik meg az emberek, nem fogják majd fel mi is a hosszútávú érdekük és a HOSSZÚTÁVON van a hangsúly.

  Rengeteg fájdalom, kín keserves élet és világvége kilátások kellenének, hogy felébredjünk. De ez még közel sem jött el, majd talán egyszer.

  Talán egy háború, vagy világ járvány, vagy valami szörnyű katasztrófa, amibe beledöglik az ország vagy a világ. Talán az majd felébreszt.

 3. Jol mondod @eMel. Hogy mennyire tunya, érdektelen és közömbös a nép, mutatja a hozzàszolàsok szàma. Van ugyaebböl 600 és még több egy olyan blogban, ahol a cigànyokat meg a zsidokat szapuljàk.

 4. Ez kimondottan eredeti gondolatnak tűnik, aminek a legfőbb oka minden bizonnyal, hogy nálunk divat "elhallgatni" az igazságot. Mivel önmagunknak is hazudunk így soha nem tudunk jó döntéseket hozni és kibeszélni az ok-okozati összefüggéseket.

  Gratula…

Comments are closed.