Mr Erényöv csak egy sima plagizátor

Mr Lovelock igen híres ember és annak köszönheti hírnevének jó részét, hogy megalkotta a Gaja elméletet. Mármint, hogy ellopta tőlünk magyaroktól. Mert hát ezt is mi találtuk ki, de még az aranykorban a háború előtt. Furcsálltam is, hogy a Heti Válaszban megjelent egy recenzió könyvéről. A cikk szerzője dicsőítette, meg sem említve, hogy elméletét tőlünk lopta. Karinthy Frigyes Guliver 5. utazásában, Faremidóba már 1916-ban megírta a Gaja elméletet. Csak Laszomi elméletnek nevezte el. Laszomi a föld. Valójában ő az értelmes lény itt nálunk. Az emberek, a doszirék csak egy élősködők, egy betegség, egy mérgező fekély amely a Laszomit pusztítja. Azonban önmagára is veszélyes és ki fogja irtani magát, a földnek nem árthat, az túléli őt. A föld nem a rajta lévő lényektől él, hanem önmagától.

Sajnos a szerzői jog már nem védi a művet, ezért pert nem lehet kezdeményezni Mr Erényöv ellen, de azért legalább mi tudjuk róla, hogy végül is lopott ötlettől lett ennyire híres. Lehet, hogy ő is magyar és Szabó Zoltánnak hívták eredetileg, hogy nem Lovelock néven született az tuti.

Legalább mi ne istenítsük a kis plagizátort.

One Comment

  1. Na ja, de Karinthy remelem ezt nem gonolta komolyan.

    Mert ma ez az alapja az osszes enviromentalist gondolatnak, ami gyakorlatilag EMBERELNES es az foldet nem az EMBNEREKNEK akrja megmenteni, hanem az EMBEREKTOL akar az utobbiak kiirtasa reven is.

    Jellemzo hogy ez a huyeseg csak a hanyatlo nyugati kulturkorben terjedt el.

Comments are closed.