Gurmai, vagy milyen Zita plakátjának margójára

Már egy hete csak a Zitára gondolok… És ez nem vicc, mióta kitették a sarkunkon az MSZP  plakátot, magyar nő szeretnék lenni, olyan, akinek nincsenek egyenlő esélyei. Akkor engem is Zita képviselhetne. Ez biztosan megváltoztatna mindent, ezután ugyanannyi eséllyel nem égetném oda egy piskótát, mint Alain Ducasse, és akkor jönne el a jó világ.

Tényleg, mikor Zita először lenézett rám, a 70-es évek nők lapja dizájn plakátról, biztosan tudtam, hogy nem férfinak kellett volna születnem, mert megjelent az, akire mindig is vártak a nők, és ezt én nem élhetem át. Nekem ő biza, nem fog a jogaimért harcolni, sőt inkább ellenem, mert azt gondolják nekem jobb. Pedig ebből is látszik, hogy rosszabb, vagyis Zita értem nem harcol és ez már önmagában kevesebb jogot és örömöt ad az életemben, mintha nő lennék. Vagyis kevesebb az esélyem. Ez lenne a Zita paradoxon.

Vannak azért még más gondok is a női esélyegyenlőséggel. A nők nem ugyanolyan eséllyel férfiak, mint a férfiak, ez tény. Persze a férfiak sem ugyanolyan eséllyel nők, mint a nők, és ha éppen az lenne a trendi a világban, hogy a férfiak akarnának nők lenni, akkor bizony nagyon erősen kéne küzdeni az esélyegyenlőségért, de nem sikerülne.

Mondjuk azért is lehetne küzdeni a férfiaknak, hogy hasonló eséllyel menjenek egyetemre, mert hát tudjuk a felsőfokú intézményekben világtrend, hogy a nők sokkal nagyobb számban szereznek diplomát. Igaz, a nők kevesebb „hatalommal” rendelkeznek, ahogy Klára asszony, a dobrevabbik, volt oly szíves közölni velünk, de szerintem Zita ennek megváltoztatásáért is küzdeni fog. Biztos megoldja.

Persze egy olyan világban, amiben mindent pénzben és hatalomban mérnek, nem lehet egyenlőnek lenni senkinek senkivel. Mindig van, aki éppen csak ugyanolyan okos és szép, mint én és több pénze és több hatalma van. Tudom ez bántja Klára asszonyt, ezért küldte most Zitát Brüsszelbe küzdeni, mert ő nem mehet.

Egyenlőtlenség ide-oda, azért néhány dolgot irigylek a nőktől azon kívül, hogy Zita egy közülük. Leginkább azt, hogy életet adhatnak, mert igaz, hogy részt vettem egy szülésben és fantasztikus élmény volt, de azért én csak egy kis statiszta voltam. Aztán, azt is irigylem tőlük, amikor a gyermekük odarohan a szoknyájukhoz, azt sírva, Anya, Anya vagy épp Anyi. Persze azt is mondják Apa, de az nem ugyanaz. Talán ez kárpótolja őket, hogy csak az országgyűlés elnöke lehet belőlük és nem miniszterelnök vagy elnök. Meg talán azért is, hogy a statisztika szerint kevesebbet keresnek. Igaz, egyikünk sem statisztikai adat és én is csak azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítok, ezért én egész életre számolom a nők jövedelmét és mivel 15 százalékkal tovább élnek, ezért ebben is ők vezetnek.

Egy ilyen világban mindig lesz miért küzdeni Gurmai vagy hogy is hívják Zitának. Munkája nehéz lesz, mert már azért is komoly küzdelmet kell folytatnia, hogy megtalálja miért kell küzdenie. Én, annak ellenére biztos rá szavazok, hogy nem értem, hanem ellenem küzd majd.


4 Comments

  1. Amikor megláttam az MSZP plakátokat Zitával meg az ex SZDSZ-es (?) Göncz Kingával (volt fodrásznál!!!) először azt hittem, hogy megtréfálták őket a grafikusok ezzel rettenetes retro arculattal. Aztán belegondoltam, hogy azért biztosan kemény kontroll alatt tartják a grafikusokat, tehát valószínűleg nem vicc. Akkor ez azt jelenti, hogy a az MSZP egyetlen célcsoportra összpontosít, az 55+ nőkre. Senki másnak nem szól a kampány, ide jutottunk, az MSZP utolsó reménye ez a célcsoport.
    Egyébként legalább az eu parlamenti képviselőválasztásról szól a kampányuk, a többi párt mintha elfelejtette volna, hogy most miről szavazunk. A Fidesz megint mozgósít, (lásd 2006 önkorm. választás) mintha ezzel a szavazással elkergethetnénk a kormányt. Az SZDSZ kétségbeesetten küzd a túléléséért és ijesztget a jobboldali veszéllyel (nem jött még rá, hogy a "szélső jobboldal" felébresztését nagymértékben az ő provokációi segítették, é sokan csak azért is a Jobbikra szavaznak, hogy az SZDSZ ellen tegyenek valamit). Az MDF is kétségbe esetten kapkod Bokrostól Habsburgig, ha ez sem jön be előhúzzák még I. Szulejmánt vagy Dzsingisz Kánt is! A Jobbikot nem nagyon látni sehol, ami azt igazolja, hogy nincs mögöttük pénz (ez akár jót is jelenthet), ők egyszerűen arra használják a kampányt, hogy pozicionálják magukat a politikai piacon.

  2. @Balance Of Power: visszarakom mindjárt, de levettem javításra stb.

  3. Jol latom, hogy nem latom a tegnapi posztot? Vagy csak a szemem kaprazott?

Comments are closed.