Kiegészítés az Index ózdi Hétesről szóló riportjához

Miki Gabi nagy karriert fog befutni újságíróként. Aki ilyen szépen és egyoldalúan tud írni a cigányok helyzetéről, annak jövője van. Én is szeretem, amikor népmesei stílusban könnyeket elmorzsolva beszélünk cigányságról, a gonosz hétfejű rendőrökről, a vasorrú gárdáról és gonosz királyságról, amelynek minden alattvalója csak azért él, hogy a cigánysággal rosszat tegyen. Ebben a gonosz királyságban csak a legkisebb testvér nem „rest” (Copyright by Viktor), és védi az elesetteket. Ő Miki Gabi, Robin Hódként
Ő lemegy vidékre oszt (Copyright by Viktor) jól bemutatja a gonoszaknak, hogy milyen helyzetbe sodorták szegényeket. Én meg azt kérdem, ha már valakinek fizetik az útját, miért nem Ózd legvalódibb kérdésére keresi a választ: vajon mi a jó büdös francért kapott a Jobbik 33 százalékot? Őt ez nem érdekli, ír egy újabb ömlengést, amivel egy centivel sem jutunk közelebb a megoldáshoz, sőt. A potyaúton nem gondolkodik a valódi kérdéseken, mert azokra tudja a választ, ez felvételi kérdés volt az újságíró iskolában. „Ózdon csak rasszisták élnek.” Hódunk nem gondolkodik el egy pillanatra sem, miért van, hogy csak azokon a helyeken élnek nagy tömegben rasszisták, ahol cigányok is. Hogy az istenbe jött ki ez az eloszlás ebben az országban? Miért költözik minden rasszista Ózdra, meg olyan helyekre, ahol cigányok élnek. Ennek épp fordítva kéne lennie. Aki utálja a cigányokat, el kéne költözzön. Ott kéne csak Jobbik szavazónak lennie, ahol nincs cigány. De Hódunkat ilyen rasszista ravaszkodás nem hozza lázba. Ő egyenes ember, egyenesen megírja nekünk, bele a közepibe (talán ez is, nem biztos, de lehetne, Copyright by Viktor).
Arra sem gondol, hogy talán azért tartunk a 14 százalékos Jobbiknál, a nulla SZDSZ-nél, és egy kétségbeesett országnál, mert a Hódok már összes brazil szappanopera összes nyálas fordulatát leírták ebben az ügyben, annyit, hogy egy 100 részes Izaurát meg lehetne vele tölteni. Ellenben soha nem próbálják, egy vacak kis pillanatra sem, a valóság másik arcát is meglátni. Olyankor behunyják a szemüket, nehogy befolyásolja éles világlátásukat. Jobb az egyoldalú, népmesei hangnem, ha így írunk, biztos az Index első oldalára kerülünk, és az jobb, mint egy alig olvasott blogban osztani az észt.
Én magam is jártam az ózdi telepen 18 éve, én is forgattam egy külföldi TV társaságnak. Már akkor is ilyen viszonyok voltak, de akkor még a városiak féltek csak a cigányoktól. Akkor sem volt senkinek munkája, és habár én jól kerestem, nem volt videóm, de itt szinte minden házikóban láttam. Amikor megkérdeztük miért vannak ilyen nyomorult viszonyok, a lakosok izgatottan, sőt lelkesen válaszoltak, – nem volt ez ám mindig ilyen. Amikor beköltöztünk még virágok voltak, itt és itt (mutatja a helyeket) itt meg elől veteményes kert. – Amikor beköltöztek, az még a szocializmusban volt, és minden romának volt munkája, mégis rövid idő alatt romos állapotba kerültek a házak, de Hódunkat nem érdeklik az ilyen rasszista felvetések.
Nem akarom a többséget védeni, mert sokszor beleéltem magam abba, milyen lehet cigányként bemenni a Tescoba. Amikor boltosok azt gondolják, biztos lopni jöttet, és az emberek olyan tekintettel bámulnak, mintha nem lenne joguk ott lenni. Az egyoldalú baromságokat azonban nem szeretem. Nem lett volna érdemes Robin Hódnak legalább a városba besétálni, mielőtt sírva fakad, és megkérdezni az ott élő rasszistákat, hogy látják a kérdést, őket milyen sérelem éri. Hód a nagy nyomorúságot látva azt sem kérdezi, miből telik mobilra és kábeltévére, ha ahogy ő mondja „nélkülöznek”. Az, hogy nélkülöznek, erős szó. Én zsíros kenyéren nőttem fel, és nem azért mert csak azt szerettem, de nélkülözni azt nem nélkülöztem. Igaz, olyan nélkülözőt még nem láttam, aki annyira el lenne hízva, mint az illusztráción látható, rettegő fiatalember, ha már sírósra vesszük a figurát, az ilyen apróságokra figyelni kéne. Ahhoz, hogy valaki nélkülözzön, nem Magyarországon kell születni, hanem Afrikában. Itt ingyen van az iskola, az orvos, a segély, a rokkantnyugdíj, az iskolai étkezés, minden adott ahhoz, hogy aki csak egy kicsit akar, az ne nélkülözzön, még akkor is, ha tudjuk, hogy a többség tehetne többet a cigányság felemeléséért. Most biztosan többen zokogásban törnek ki, és azt sóhajtozzák, de hát szegregált iskolába járnak a szegények. Afrikában meg nincs is iskola, és még a nincs iskolába is csak feketék járnak. Vajon ha mellettem csupa roma tanul egy osztályban, akkor nem tudok megtanulni olvasni és számolni? Ha így van, akkor talán érdemes lenne elgondolkodni miért?  
Robin Hód tudhatná, mikor ilyeneket ír, hogy ezzel újabb néhány ezer szavazatot szerez a Jobbiknak. Mi, akik már jártunk vidéken, másmilyen valóságot látunk. Mondjuk, a való világot, villa nélkül és el vagyunk keseredve, amikor azt olvassuk, még mindig nem nőttek fel a Hódok a probléma súlyához. Itt már nem jutunk sehova maszatolással, a többség egyoldalú gyalázásával, őszintén kell beszélni, hacsak nem az a célunk, hogy a Jobbik alakítson kormányt jövőre. Ma a lakosság 10 százaléka ért egyet a Hód riportjával és 90 komplett hülyeségnek tartja. Ebből a 90 százalékból 70 potenciális Jobbik szavazó. Azért szavaznak az emberek a Jobbikra, mert a Hódok és politikus barátaik nem hajlandók őszintén beszélni, és még mindig a „szimpi kis jogvédő” szerepében tetszelegnek. Fel kéne fogni, hogy vagy változtatunk, és nem csak a többség meglévő felelősségét emlegetjük, hanem a kisebbségét is vagy jön a katasztrófa. Amikor majd betiltanak benneteket és még engem is, akkor nem biztos, hogy lesz kedvem azon röhögni, hogy én megmondtam. Ma több szavazatot hoznak a Hódok a Jobbiknak, mint Vona Gábor. Neki csak ülni kell az irodájában, és Ti elvégzitek helyette a munkát.
Még csak annyit, legközelebb olyan embert küldjön az Index vidékre, aki járt már a Balatonon és néhány borvidéken kívül máshol is az országban. Hód láthatólag most volt először faluszerű helyen, de innen is inkább gyorsan átment egy miskolci diszkóba valami kis vidéki macát felszedni, mert olyan még nem volt neki, ahelyett, hogy komolyan a dolgok mélyére nézne. Ha nem így lenne, biztosan nem írt volna le ilyen mondatot: „Hétesen erős a közösségi kohézió, és a helyiek a máshol szokásosnál jóval őszintébbek egymáshoz.” Nem tudja, hogy vidéken általában nagyobb a kohézió, és az emberek sokkal jobban segítik egymást, igaz, ehhez nem kell naponta összeverekedni és kibékülni.
A többi néma csend, csak Hód sír fel valahol a miskolci diszkó előtt…

cigánykérdéről bővebben:http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/rasszista_vagyok_teljes_verzio_a_ciganykerdesrol_tabuk_nelkul_felelmekkel
oktatási integrációról bővebben: http://magyarorszag21.blog.hu/2009/05/24/szegregacio_1

51 Comments

 1. @Winston Smith: nagyon jó felvetés, ezzel külön kellett volna fogalalkoznom az írásban. No mindegy, majd legközelebb. Sajnos lesznek még alkalmak az írásra. Ellophatom az ötletet?

 2. Amúgy az Indexes cikkben külön tetszett az a rész, amikor a romák arról beszélnek, hogy ha a gárdisták idejönnek, akkor nem jutnak ki élve.

  Ha egy gárdista egyszer is a cigányok lemészárlásáról beszélne, akkor úgy tiltanák be az egész társaságot, mint a sicc. Itt meg még a cigányokat kéne sajnálni, hogy szegények nem látnak más kiutat, mint emberek lemészárlása, illetve jobb esetben csak szimpla kirablása.

 3. Gratulálok a cikkhez, nagyon jó!

  Éppen ezen gondolkozok én is: az SZDSZ és az MSZP évek óta "küzd" a szélsőjobb ellen, olyan igen hatékony eszközökkel, mint rasszizmus elleni felvonulás, a szélsőségek Lendvai Ildikó általi, külön sajtótájékoztatón történő elítélése vagy a gyűlöletbeszéd elleni törvény.

  Ha ehelyett mondjuk megoldják azt, hogy az ózdiaknak ne kelljen félniük a cigánybűnözéstől, akkor Ózdon nem 33 %szavazott volna a Jobbikra.

 4. Tényleg felháborító volt a cikk… Elég gyorsan le is került, gondolom sokan írtak dühöngő levelet a szerkesztőknek.

  Miki Gabit ismerem az iskolából, ő Hód lesz mindig, mert annak született. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Indexnek le kéne közölnie minden baromságot, amit összeírogat. Kik azok, akik 2009. tavaszán egy ilyen egyoldalú, hangulatkeltő, és a valósággal tökéletes ellentétben lévő cikket kitesznek a címoldalra?

  Nem gondolom, hogy ez tájékozatlanság volna. Politikusaink esetleg utazhatnak rendőri felvezetéssel a lesötétített ablakú Audikban, de az újságírók és szerkesztők csak nem. Nem vagyok egy nagy konteó-hívő, de az már nem normális, hogy milyen módon próbálják a valóságot meghamisítani.

  És persze minden ilyen szélsőséges cikk pár ezer újabb szavazó a Jobbiknak. Csak így tovább!

 5. @Magyarország21: Sokkal jobb lett, szvsz. 🙂 Meg még az indexen is kint van a legújabb post, majdnem tökéletes (ennek kellett volna kikerülnie, ha olyan kurvára liberálisak). Azért remélem néhányan megnézik a többi írásodat is:)

 6. @Kis ember:

  A környékünkön rengeteg sváb él, mégsem utálja őket senki. (legfeljebb pironkodunk, hogy milyen szép rendezett a portájuk) Magyarországon nem csak két kissebség él, akkor az egymillió dolláro kérdés: Miért csak a cigányokat és a zsidókat utálják a "rasszisták"? Mér a Budapesten élő rengetek kínai és vietnámi sem hívt ki maga ellen a "rasszisták" haragját.

 7. @sertésmájkrém: Milyen formára kéne váltanom, melyik olvasható a legjobban? Azt mondták ez a Wall valami nem jó.

 8. @(not_just_my)_one_and_only_rule: A tördelés tényleg nagyon hiányzik, ennyi szöveget simán elolvasnak az emberek ha nem így egyben van és van vmi kapaszkodó a szemüknek. 🙂
  Így viszont kissé spamelős terjesztési hadjáratom során volt némi kudarcélményem néhány olvasóval, emiatt. 🙂

 9. Emberek!

  Olvassátok Balogh Artúr blogját! Majd ő kioktat benneteket cigánykérdésben. :))

 10. @Magyarország21: Mindjártelolvasom.
  Az itt írtelőzetessel egyetértek.

 11. Most olvastalak először, a blogomra linkelt be egy hozzászóló.Nagyon tetszenek az írásaid. Gratulálok.

 12. Piszok jó!
  Most akadtam erre a blogra és nagyon korrekt. Furcsa is, hogy nem nagyon "látszik" a "nagyvilágban".

  Egy formai megjegyzés: Ez a "wall of text" cucc elég zavaró és nem nagyon kellemes olvasni. Más hasonló cikkeket én spec. már a felénél abbahagyom. Szerencsére ennél vitt magával a tartalom. Mindenesetre szerintem sokat dobna a cikkeken, ha bekezdésekkel, üres sorokkal stb. tagoltabb lenne.

  Kicsit talán hosszú is. Nem akarok belekötni a szerkesztésbe, de ha lehet rövidebben, akkor célszerű törekedni rá.

  Mindezek ellenére tetszik blog!

 13. @Magyarország21:
  Ebben maximálisan egyet tudok érteni 🙂
  Érdekel a téma, elolvasom. 29E karakter nem tétel. Majd jelentkezem.

 14. ha van türelmed olvasd el ezt a tanulmányomat a cigányságról: magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/rasszista_vagyok_teljes_verzio_a_ciganykerdesrol_tabuk_nelkul_felelmekkel
  A legtöbb, amit tehetünk a cigányságért, hogy kőkeményen betartatjuk velük a törvényeket és a társadalmi együttélés szabályait is. Ehhez drákói intézkedések kellenek. Ezután jöhet bármi más. Akkor viszont pénzt és türelmet kell biztosítani nekik, hogy előbbre léphessenek, de addig egy fillért sem kell adnunk, amíg az első lépés nincs meg, mert csak lapátoljuk ki az ablakon a pénzt.

 15. @Magyarország21: És milyen pozitívat tegyünk? Pusziljam meg azt a részegen fetrengő cigányt, akit pont ma láttam délután háromkor a pályaudvaron? Tapsoljam meg az ordítozó családját, amikor felrángatta a földről, és lepofozta? Dicsérjem meg őket, amikor nylonzacskóba ürítenek, és a produktumot átdobálják a kerítésen az egyik rokonnál? És… folytathatnám a végtelenségig csak a személyes tapasztalatokat, de minek? Mit tudunk mi tenni, hogy jobb legyen nekik? Attól tartok semmit, mert ők tényleg nem fognak változni. És ezzel a mentalitással a katasztrófa elkerülhetetlen, ami sajnos a rendes, dolgozó cigányokat is sújtani fogja. Na EZ az, amitől félek.

 16. @Kartal (reloaded): amit írtam pont azt jelenti, amit mondtál. Azért nincs kiút a cigánykérdésből, mert míg minden népcsoporttal való együttélés a kutatások szerint nálunk csökkenti az előítéleteket, addig a cigánysággal való együttélés növeli az ellenérzést. Tehát, az általános előítéletességi szint, az emberek, mondjuk így természetes félelme az idegenektől, az alacsonyabb, mint a tapasztalat általi félelme. Ezért a cigányság változása nélkül nem rombolhatók le a gátak, sőt növekedni fognak a cigányság számával együtt. Persze nekünk kéne tenni valami pozitívat, mert ők most nem fognak.

 17. @millesei: Hogy lehetne rávenni őket arra, hogy neveljenek becsületes embert a gyerekeikből?

  1. Először is a demográfia; amíg 6-8 gyereke van egy romának addig esélye sincs arra, hogy normálisan nevelje őket. Különös képpen, hogy egy átlagos roma nem kifejezetten IQ bajnok, valószínűleg 1-2 gyerekkel is problémái lennének.
  Megoldás: A romák a segélyt ne a gyerekek száma arányában kapják.

  2. Az addig ok, hogy a roma szülő az olyan amilyen, de ha gyereket a szülője nem bírja megtanítani bizonyos dolgokra, akkor legalább engedjék, hogy az iskola megtanítsa. A probléma az iskolákkal jelenleg az, hogy "tankötelesség" címszó alatt az iskolákat kötelezik arra, hogy ne küldje el a gyereket, nem pedig a gyereket arra, hogy tanuljon. Ennek így semmi értelme. A törvényt át kéne alakítani, hogy az iskola elküldhesse a deviáns gyereket. És valahogy érdekeltté kéne tenni a romákat a tanulásban: pl nincs semmilyen segély amíg el nem végzed a 8 osztályt; vagy: akinek a gyereke nem jár iskolába, az szintén nem kap segélyt.

  Meg lehetne oldani csak akarat kéne hozzá.

 18. "Vagyis a tapasztalat negatív irányba viszi az előítéleteket"
  Talán mert a tapasztalatok rosszak. Kurvára rosszak, hogy ne legyek polkorrekt. És itt nem előítéletről beszélek, nem mendemondákról beszélek, hanem tényleges, személyes tapasztalatról.

  A fenti mondatot annyiban javítanám, hogy ahol tapasztalatok vannak, ott nem az előítélet csúszik el negatív irányba, hanem a megítélés, ami két teljesen különböző kategória.

 19. Erre én is kíváncsi vagyok, próbáltam régebben, de nem jött össze, google meg cserben hagyott.
  Na de azt akartam írni amúgy, hogy jó lenne a megoldásokat felkutatni, írni róluk. Egyszer olvastam egy szakértőnek tűnő valakitől, hogy nagyon egyszerűen össze lehet foglalni, mitől olyan antiszociálisak a romák (valamekkora, nullától különböző része). Nem nevelik a gyerekeket. Nem csak rosszul, vagy hiányosan, hanem egyáltalán nem. (nyilván nem mindenki) Bármilyen rosszat is tehet a gyerek, még meg is dicsérik. (elloptad a szomszéd bicikliét? gyémántom!) Jó, odáig könnyen el lehet jutni, hogy ha nem genetikus a probléma, akkor nevelési, de konkrét módszereket ő sem mondott. Márminthogy hogyan lehet rávenni sokakat arra, hogy próbáljanak becsületes embert faragni a gyerekükből. Arról már sokan futottak köröket, hogy miért nem jó a segélyezés (mi akarsz lenni gyémántom? segélyes!), meg mit csinálnak a roma szervezetek, stb., de utána mi van? Biztos rengeteg olvasnivaló van a témában, de nincs annyi életem. Pont erről írt közben Ficere Ödön is fentebb (a trackback vajon mi), bár az nekem spec nem tetszik. Szóval tovább is kellene egy kicsit menni, mert igaz, hogy kultúrember nem akarja bevagonírozni a másik embert, de akkor mi legyen? Ha már porondon van a téma, akkor bontsuk ki rendesen. Vagyis bontsd ki te, neked jobban megy. 🙂

 20. @turner: ok, beírtam, de hogyan jelenítem meg a másik blogban, ha hozzászólok?

 21. trackback címet kimásolod, poszt szerkesztésénél -> speciális tulajdonságok -> Trackback URL-ek:-hez bemásolod a címet (remélem nem voltam túl bonyolult 😀

 22. @synthesizer: az elég égés, de 97 kommentet nem olvastam végig. Hát kezdő vagyok. De hogy kell azt a Trackbacket csinálni vajon. Valaki nem tudja.

 23. @sertésmájkrém: Már ketten ajánlottuk a blogot odaát 🙂

 24. akartam reagálni az előző blog-bejegyzésre is (SZDSZ-gyászbeszéd), de amit írtam, kétszer is nyom nélkül eltűnt az elküldés után.

 25. Egyvalamivel nem értek egyet a fenti cikkben.
  Azzal, hogy probléma volna az,hogy Ózdon a Jobbik 33 százalékot kapott.
  Biztos, hogy ez probléma?
  Biztos, hogy ez rendellenes?

  Szerény véleményem szerint pont az volt a rendellenes, hogy Ózdon és vele az ország nagyobbik felében idáig birka módjára tűrték a rnegeteg hazugságot és kisemmizést.A cigány-témakörön kívüli sok-sok más hazugságot IS.

  Szerintem pont az volt a rendellenes és természetellenes, hogy Ózdon és az ország nagy részén az emberek mindezidáig birka mójára bólogattak amostani elbaszott és elképesztően hazug berendezkedésre és a mérhetetlenül sok hazugságra.

 26. @sertésmájkrém: Hogy a blog.hu-n hogy kell azt nem tudom. A trackback arra való, ha egy másik blogon olvasott dologra vagy témára te is reagálsz a saját blogodban. Ez az eredeti blogon a kommentek között jelenik meg, mondjuk egy tóta w-re írt reakció elég szép kattintásszámot hozhat, ami meg – ahogy olvasom az írásaidat – nálad tartósan meg is maradna. Nem vagyok mérvadó ilyen témában, de elég sokat olvasok. Szerintem kivételesen jól írsz, nem ártana ha többen látnák ezt.

 27. @Kis ember: Két más identitású csoport között a béke csak ideiglenes állapot. Amennyiben a körülmények úgy változnak, egy pillanat alatt az addigi látszólagos barátokból ellenségek lesznek. Ezt csak azért nem tudjuk ma elképzelni, mert európában jólét van x éve. Azonban itt is lehetnek bármikor konfliktusok, de ahhoz a helyzetnek nagyon romlani kéne. Éhinség stb.
  A dél-szláv háborúban mesélték, hogy az addig 40 éve egymás mellett jó viszonyban élő más nemzetiségű szomszédhoz puskával ment át egyik reggel a másik szomszéd és azt mondta, ha nem takarodik el még lelövi. Előszöt azt hitte viccel, de látta, hogy komoly és elhúzott annyi cuccal, ami a kocsijába fért. Ez egy ismerősömmel történt ő mesélte. Muszlim bosnyák az illető.

 28. "Vagyis a tapasztalat negatív irányba viszi az előítéleteket"

  a fent említett példában a hutuk és a tuszik már elég régóta együtt éltek, mégis egymásnak estek.

 29. @Magyarország21:
  Köszönöm, hogy normális hangnemben válaszoltál.

 30. @Kis ember: Igaz, félreérhető, amit írtam, ezért megmagyarázom. A pirézeket, a nemlétező idegeneket is ugyanannyira gyűlölik a magyarok, mint a létező idegeneket. A cigánysággal szemben az országban mindenhol komoly előítélet van, de csak ott jelenik meg ilyen erőteljesen jobbik szavazatokban, ahol nagy tömegben vannak. Ez azt jelzi,hogy az együttélés folyamán az ítéletek nőnek, nem pedig csökkennek, ezt a pirézes kutatás is kimutatta. Vagyis a tapasztalat negatív irányba viszi az előítéleteket. Ez pedig szokatlan, nálunk a kutatások szerint csak a cigánysággal kapcsolatban van így. A kínai arab, fekete stb. vel szemben csökkennek az előítéletek az együttélés folyamán.
  Ez az egész probléma lényegére világít rá. Nem csak a többségben van hiba, a másik oldalnak is tenni kell valamit, hogy csökkenjenek az előítéletek és amíg ezt az axiómát nem fogadja el mindenki nálunk addig nem lesz megoldás a kérdésben. Illetve csak olyan, amit nem szeretnénk.

 31. "miért van, hogy csak azokon a helyeken élnek nagy tömegben rasszisták, ahol cigányok is"

  Ezt még egy kicsit csiszold. Mindenhol azokat a kisebbségeket utálják, melyek jelen vannak. Nálunk nem utálják a tuszikat, de erről kérdezz meg egy hutut.

 32. Látod??? Mondom én hogy nem kell itt Ózdon élni ahhoz, hogy tisztán lásd a dolgokat, elég ha nem csukod be a szemed, mert tisztán akarsz látni! Gratulálok! Lényegre törő írás! Megkérek mindenkit hogy "reklámozza" ezt a blogot, mert nagyon jó írásokat tartalmaz!

 33. @sertésmájkrém: Köszi szépen, de ezek a szavak mit jelentenek. Hogy kell trackbecakelni?
  Még azt is szeretném tudni, hogy kell egy legnépszerűbb ablakot csinálni, ahol a legolvaosttabb írásokat kirakhatnám.

 34. @Magyarország21: Kéne ennek a blognak egy picivel nagyobb nyilvánosság, mert az írások kivételesen jók.

  Ennél mérföldekkel szarabb blogok állandóan trackbackelve vannak népszerűbb írásokhoz, ennek sem ártana, ha hozzá lenne kapcsolva ilyenekhez.

 35. @sertésmájkrém: ez viszont igaz, mert csak az a pc, amit ŐK annak tartanak.

 36. @Magyarország21: Már az anti pc, hogy más szögből nézed a problémát. 😛

 37. :/ ez bezzeg nem lesz index címlap.
  Nem vagy politikailag korrekt, az isten b****á meg a gyökér köcsögöket.

Comments are closed.