Krízistudatlanság

Azt mondják, a válság esély, mert az emberek ilyenkor megértik, hogy baj van és át kell alakítani országunkat. Meg kell tenni, amit rég halogattunk és máshogy kell élnünk, ha 20 év múlva is azt akarjuk, hogy legyen országunk. Assar Lindbeck professzor, aki részt vett a svéd szociális rendszer kialakításában és annak reformjában, azt mondja, csak válságban van esély komoly reformokra. „Új-Zéland például a nagyon gyönge gazdasági teljesítménye miatt kényszerült reformokra korábban, Hollandiában a rendszerek finanszírozhatatlanságának réme ösztönzött cselekvésre, Svédország és Finnország mély recesszióba zuhanva látott neki a feladatnak. Elég nehéz meggyőzni ugyanis a szavazókat arról, hogy ha ma nem hozunk népszerűtlen intézkedéseket, akkor tíz vagy húsz év múlva súlyos problémákkal nézhetünk szembe. .. Nem az ideológia számít, hanem a probléma természete, a lakosság krízistudata.”
A svédek megértették, hogy nem finanszírozható szociális és nyugdíjrendszerük, és olyan intézkedéseket is elfogadtak, ami 18%-kal csökkentette reálnyugdíjukat, és olyan rendszert alakítottak ki, amely nem csak automatizmusokon alapul, hanem a gazdaság teljesítményén is.
A magyar lakosság krízistudatlan. Tudják, ugyan, hogy baj van, és valamit változtatni kell. A Fidesztől Obamáig, mindenki ezt mondja nekik, de ezt úgy képzelik, a változást az elitnek kell elvégeznie, úgy, hogy ők talán ezt észre sem veszik. Ezért a sületlenségért a teljes politikai rendszer együttesen felelős. Legfőképpen természetesen Gyurcsány Ferenc és a szocialisták. Akik, olyan minősíthetetlenül használták az elmúlt 7 évet az ország kormányzására, hogy kialakult bennünk az érzés, nem velünk és a rendszerrel van a baj, hanem csak a kormánnyal és az elittel. Úgy képzeljük, a reform az, hogy „ezeket” eltakarítjuk innen, jön egy másik csapat, aki majd visszaállítja a gondoskodó államot és minden rendben lesz. Ehhez a téveszméhez, az értelmiség is hozzájárult, azzal, hogy az elitcseréről többet beszélt, mint a gondok valódi természetéről.
A Fidesz is társ ebben a téveszmében. Fennen hirdetik, hogy elég csak kormányt váltani és minden megváltozik és jobb lesz. Még el sem kezdték a kormányzást, már körülbelül 500 milliárddal növelték a hiányt. A 13 havi nyugdíjat, az áfát, a táppénzt, és minden mást visszaígérnek. Ezzel azt üzenik a lakosságnak, amit amúgy is remélni szeretnének, elég váltani és minden jobb lesz. Ezt üzente Orbán Páva győzelmekor, amikor azt mondta: „íme a remény”
Ez lenne a remény üzenete? Ez valójában a totális reménytelenséget üzeni annak, aki hajlamos tovább nézni egy lépéssel. Reményt egyedül az adna, ha a lakosságnak valódi krízistudata lenne, olyan, amire valódi átalakulást lehet alapozni. Nem csak egy nyugdíjreformot, vagy adóreformot. (És persze lenne egy csapat, amely képes megfelelő programot adni.) Ma azonban azt üzenik nekünk, olyan gondok vannak csak, amiket az új elit és az erősebb állam képes kezelni és nincs szükség a mi áldozatunkra. Ennek ellenére, egyre több áldozatot kell hoznunk, de az áldozatok értelmetlenek, mert nem egy új rendszer kialakítására fordítjuk őket, hanem a régi lékeinek befoltozására.
A jelenlegi válság legnagyobb esélye ez a krízistudat lett volna, de lassan ezt már elszalasztottuk.

16 Comments

 1. @japitaki: Köszönöm a biztatást, de bár szeretek Kínával kapcsolatos összeesküvés elméleteket gyártani ezeket én magam sem veszem túl komolyan. Igen, a Zsidók befolyása biztosan nagyobb a világban, mint a többi ekkora népé, erről sok mértékadó amerikai lapban nyíltan lehet beszélni az amerikai politika kapcsán, de Magyarország útja nem ennek emlegetése. Ha tényleg olyan befolyásosak a Zsidók, akkor leradíroznak bennünket a térképről, ha ezekről komolyan beszélünk, ha meg nem akkor meg mindegy. Én azt gondolom a mi utunk éppen a nemzetközi üzleti világ megismerése és annak kihasználása lenne. A világ kihasználókra és kihasználtakra oszlik, nem a rendszert kell megváltoztatni egy ekkora népnek, csak a jó csoportba tartozni.

 2. Amugy én is szeretem az irásaidat,csak igy tovább.

  Ha egy kicsit jobban belemélyednél a téma hátterébe tökéletes lenne.

  például a influenzás cikkednél jol ráéreztél az összeesküvésre, amiben tulsokk véletlen és lehetetlen van.

  csak legutobb utána néztem ,Bloomberg reportja szerint Franciák,Belgák,Anglia és a Finnek 158 millio vakcinát rendeltek. Mint gondolsz kitöl?? Baxter Inc.
  ,azok akik lebuktak a cseheknél, mivel élö fertözött virussal kevert vakcinákat küldtek 3 országba. A franciáknak ezek a cégek gyártják le a vakcinát GlaxoSmithKline, Sanofi és a Novartis (mindegyik zsido kézben van)

  egy vakcina az USA-ban 100 dolcsi , csak add össze hogy mekkora üzlet ez a kis riadalom meg pár ember halála. ennyit háboruval nem nyersz.
  A WHO világszerte 4.9 billio vakcinát javasol .

 3. Kár hogy már nincs miböl odaadni azt a "kis" megszoritást.
  és nem hinném hogy drasztikusan segitene az a kis plusz bevétel.
  Addig mig nincsenek munkahelyek és az itthon is megtermelhetö dolgokat külföldröl hozzuk, amig az adórendszer szinte lehetetlenné teszi a tisztességes vállalkozást vagy annak elkezdését addig nem történik igazi változás.

  Nem tudom de én 10 éve többet kerestem mint most, és hát az árak igencsak felmetek azota.

 4. @lIlIlI!: @millesei: Köszi az ötleteket és a biztatást. A külső talán jól jönne. Rovatokat szívesen csinálnék és akkor írhatna más is bele.

 5. Szerintem is kéne egy jobb skin. Ha kell, segítek.
  200? Ember! Minket 5 ember olvas, abból kettő szerző, egyet meg ismerek. 🙂 Az sem mindegy, hogy ki az a 200…
  200 fővel már pártot lehet csinálni, vagy akár forradalmat. De minimum puccsot. 🙂
  Úgyhogy irogassál csak szépen! 🙂

 6. szerintem dobj egy kis dizájnt a blogra, hogy a tartalom helyett a külső is rendben legyen. aztán az általad érdekesebbnek vélt blogokban kommentelj párat, hogy a neved mellé kirakod a blog címét. persze relevánsat, mert alapvetően gáz csak reklámozni. az hozhat pár rendszeres olvasót.

  amúgy meg létre lehetne hozni valamiféle tudás-tárat, hogy ne vesszenek kárba az akár így, akár a sör mellett megfogalmazott jobb gondolatok. ehhez persze valami informatikust kell izzítani.

 7. @Magyarország21: Szerintem tehetséges vagy, ne hagyd abba! Ma kétszáz, holnap háromszáz…. Én is valahogy idetaláltam, és nagyon jó gondolatokat olvasok itt. Vagyis jól megfogalmazva olvasom azt, ami már bennem is rég felmerült.

 8. @pointaccess: Köszönöm a biztatós szavakat és elnézést, hogy eddig nem válaszoltam, de hát… Komoly kétségeim vannak ezzel a bloggal kapcsolatban. Kb. 200-an olvassák egy átlagos napon, ami nem tűnik a gondolataim nagy népszerűsítésének. Pedig, ha megírom őket, akkor szeretnék hatni vele az nyilvánvaló. Ma a közhelyek tömegét mondogatják nekünk a politiksusok és nincs is másra remény. Csak a hatalmukat szeretnék újra visszakapni, a másik oldal meg megtartani. Mi meg csak nézünk és reménykedünk, hogy nem visznek bennünket vakvágányra. Amit az átlagos képviselőről mondtál sajnos messzemenően igaz, és ez a legaggasztóbb. Cselekedni kéne, de én nem látom a lehetőséget. Nem vagyok elég bátor vagy tehetséges. Szóval marad az irogatás.

 9. …ha lenne értelmes tippem, nem kédeznék. Nem tudom kinek lehetne. Az biztos: Watchman-nál a pont. Ne hagyd abba! Kell! Talán vannak sokan akik ki vannak éhezve az okos beszédre.
  Azon gondolkodtam sokat, létezik-e, hogy "ott fent" ezt nem tudják, nem értik? Valamiért az a meggyőződésem, hogy tudnak ők mindent csak mást akarnak mint mi. Másfelől akit ismerek pl. parlamenti képviselőt, olyan sötét mint az éjszaka. Ez utóbbiból viszont az következik, hogy ehelyett az olvasgatás-gondolkodás helyett már rég cselekedni kellene. Legalább a jelenlegi áldemokrácia kereteit maximálisan kihasználni.
  Azért örülök a blogodnak, mert mert a családom etetése, stb. nem hagy időt, erőt ezekkel a dolgokkal komolyan foglalkozni. Örülök, hogy neked jut, és rászánod.
  Én csak elmegyek választani, és mint eddig mindig, próbálom a legkisebb rosszat beixelni.
  Remélem, hogy minél több magyar felébred egyszer csak, és megszervezi magát.

 10. Szvsz a Fidesz most a minnél nagyobb arányú győzelemre tör. 2002-ben látták mire mennek vele ha kb őszonte kampányt folytatnak, most megpróbálkoznak a legaljább kádári demagógiával.

  Eddig bejött.

  Aztán majd közlik hogy sajna a MSZp-SZDSZ még annál is jobban elkúrta ahogy eddig tudták(ami amúgy igaz), úgyhogy a "kolbászkerítés mindenkinek" project elhalasztva a rendcsinálás végéig.

 11. Érdekes kérdéseket vet fel a poszt a magyar lakosság "krízistudatlanság"-áról.

  Nem gondolom, hogy a magyar lakosság alapvetően képtelen lenne a krízishelyzetek megfelelő kezelésére. A rendszerváltás, illetve a Bokros-csomag számos ember számára jelentett krízishelyzetet, ám akkor azért belátható volt, hogy a krízis elkerülhetetlen, viszont volt remény arra, hogy később jobb lesz a helyzet, ahogy a XX. század nagy krízisei idejében is az emberek a jövőben bízva, fogcsikorgatva próbáltak mindent túlélni. Ha jelen válság idejében hiányzik tehát a "krízistudat", az egyszerűen azért van, mert az emberek egyrészt a jelenlegi válságért a kormányzó elitet érzik felelősnek, másrészt nem látják a kiutat, és minden olyan előnyhöz foggal-körömmel ragaszkodnak, amit el akarnak tőlük venni, tudván, hogy amit most elvesztenek, azt belátható időn belül nem szerzik vissza.

  Alapvetően logikus tehát az emberek viselkedése, kérdés persze, mivel vehetők rá arra, hogy áldozatot hozzanak a semmiért vagy legalábbis a bizonytalanért. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az elharapózó korrupció ma teljesen aláásta a közbizalmat, márpedig azt senki nem szeretné, hogy míg ő krízistudatos polgárként áldozatot hoz a hazáért, a tőle elvett pénzből mások jól éljenek, sőt ő nevetség tárgya legyen, mert naiv volt, nem pedig másokhoz hasonlóan ügyeskedett.

  Jaksity György, volt tőzsdeelnök egy interjúban, amikor a gazdasági világválság magyarországi hatásairól és a válságkezelés lehetséges módjáról kérdezték, azt mondta: nem szokásos, hogy a tűz oltásával annak okozója próbálkozzon. Azt gondolom, Magyarországon azért jelentősen csökkenti az emberek válságkezelés iránti lelkesedését az a tény, hogy minden racionalitás ellenére ugyanazok próbálnak válságot kezelni, akik hozzá nem értésükkel azt nagyrészt okozták.
  Egy másik kormány valószínűleg jóval könnyebben el tudná fogadtatni a lakossággal a válságkezelő intézkedéseket, még akkor is, ha hatalomra kerülése előtt egy szót sem szól erről, hiszen hivatkozhat arra, hogy nem volt valós adatok birtokában a helyzetről (ettől függetlenül persze csodálkozom azon, hogy a Fidesz a mostani intézkedések visszavonását ígéri).

Comments are closed.