Rokkant ország

2009 tavasza a magyar diszlexia járvány kitörésének kezdeteként vonul be a történelembe. Most hozták meg ugyanis a szabályt, hogy 50 pontot kap minden diszlexiás, diszkalkuliás etc, az egyetemi felvételin. A magyar lakosság kapott egy újabb jó okot, hogy még nagyobb mennyiségben legyenek nálunk hátrányos helyzetűek. 50 pont az meglehetősen sok egy ilyen felvételinél. Ha valaki tiszta kettes és még diszlexiás is, ennek a szabálynak a segítségével, szinte biztosan felveszik egy rosszabb felsőoktatási intézménybe, így kiszorít néhány tiszta hármas diákot, akik amúgy sem érdemelték volna meg, hogy oda járjanak. Nem kár értük! Csak hogy a tiszta hármas diák sem annyira hülye, hogy ne szerezzen papírt arról, hogy ő is diszlexiás, elvégre nálunk biztosan könnyebb ilyen igazolást szerezni, mint éveken keresztül keményen tanulni és felsőfokú nyelvvizsgát szerezni, amiért szintén 50 pont jár. Ezzel a trükkel a tiszta hármas tanuló biztosan kiszorít néhány négyes tanulót, csak hogy őket sem ejtették ám a fejükre, ők is beszereznek ilyen igazolást, mert csak könnyebb ilyen igazolást szerezni, mint a OKTV-n 15 helyezést elérni, amiért szintén 50 plusz pont járna. Minek tanul a sok ütődött magológép, éveken keresztül, mikor elég egy kis diszlexia és ugyanott van az ember vele. A négyes tanulók így még jobb egyetemekre juthatnak be, hogy még tovább süllyesszék azok színvonalát.
A hátrányos helyzetűek támogatásának magyar csoda módszere, már többször bizonyított. Néhány éve szüntették meg a speciális nevelési igényű diákokért fizetett többlet kvótát, amely megsokszorozta az ilyen osztályok számát. Több pénzért könnyebb hülyébbnek mutatni magát az embernek, mint amilyen.
Szerintem, azonban, ha már elkezdtük az esélyegyenlőség magyar módijának bevezetését, nem kéne itt megállnunk. Megreformálhatnánk az egész világot, vezessük be mindenhol a magyar igazságosságot.
A fizikai Nobel díj odaítélésénél vegyék figyelembe, hogy valakinek rossz volt a fizika tanára és azért nem tudott elérni semmit ezen a téren, pedig meg volt benne a tehetség. Az irodalminál kapjon plusz pontot, aki nem írt soha semmit, mert ha írt volna, lehet hogy jobb lenne, mint a többiek. Sőt az Olimpiát is meg kéne reformálni. A száz méteres síkfutáson bárki indulhat és hendikep pontok alapján mérik az időt. Legalább 10 évig napi 20 szál cigaretta 1 mp, túlsúly 10 kg-onként 1mp, nem edzett az elmúlt 5 évben, újra 1mp, vérhólyag van a talpán még 1 mp. Felháborítóan igazságtalan az a rendszer, amiben, aki tehetséges és évtizedeken keresztül edz, az nagyobb eséllyel lehet olimpiai bajnok, mint aki dohányzik, zabál, nem edz és még vérhólyagos is a talpa.
Úszásnál akár néhány perc előnyt is lehetne adni annak, aki nem tud úszni, így ez lenne a legnézettebb műsorszám.
Minek ez a sok versenyzés, minek a teljesítmény, olyan rendszer kell, amiben aki nem csinál semmit ugyanolyan eséllyel indul az életben, mint aki gürizik. Minek nyelvvizsga, minek pluszóra, fakultáció, elég megvenni az orvost és megvan az 50 pont. Elég eleget inni, dohányozni és zabálni és megnyerheted az Olimpiát.
Hajrá, hozzunk mégtöbb szabályt, ami a hátrányos helyzetet támogatja és meglátjuk milyen szép országot építünk. Egy biztos, így nem lesz elég a rokkant parkolóhelyek száma a városban, talán meg kell majd fordítani az arányt, és a nem rokkantak állhatnak majd a kerekes székes helyekre, mert úgyis agyilag rokkant, aki ebben az országban tanulni, dolgozni és teljesíteni próbál.
Amerikában a híres egyedülálló nőt, Nadya Sulemant,. aki nemrégiben 8-as ikereket szült, úgy hogy már volt 6 gyereke, iszonyatosan támadták, miért szül ennyi gyereket, ha nem képes eltartani. Arra nem alapozhat, hogy majd a közösség eltartja helyette. Általános nézet volt, hogy ez felelőtlenség. Kedves anyuka pórul is járt, elárverezik a házát, mert tartozást halmozott fel. Nálunk, merne valaki egy többgenerációs munkanélküli család hetedik gyerekének születésekor ilyet mondani, kapna érte hideget meleget.
Ebben az országban jobban jutalmazzák a felelőtlenséget, mint a felelősséget. Amíg ez így lesz, ne reménykedjünk, hogy jobbra fordulnak dolgaink.
Addig is az vigasztaljon bennünket, hogy most az összes olyan orvosnak nagyot segítettünk anyagi helyzete javításában, aki diszlexiás igazolásokat jogosult kiállítani.